Self-efficacy

 

Tron på vad du klarar av.

Jag skriver ett arbete om Self-efficacy och Smärta som hemtenta i Hälsopsykologi 2. Yep, hälsopsykologi är intressant. Lätt-pluggat.

Self-efficacy är

“the belief that one can perform
particular behaviour
in a given set of circumstances”

Alltså att du klarar av att prestera något i en viss situation. Och beroende på hur starkt du TROR detta varierar sannolikheten att du klarar av att utföra prestationen i praktiken.

Det är inte givet och hugget i sten. Du kan jobba med detta. Fundera över vad det är som känns värdfeullt med något du vill uppnå. och VARFÖR är det värdefullt? Fundera över vilka dina styrkor är för att uppnå detta, kan du FÖRSTÄRKA dem ytterligare på något vis? Vilka barriärer kommer du att stöta på och hur tar du dig ÖVER eller FÖRBI dem? Du kan med fördel skriva ned dessa saker.

Det kan vara värt lite förarbete, inte bara för resultatets skulle utan även för att komma igång, eftersom du KOMMER IGÅNG tidigare med en uppgift om den känns viktig för dig och du har stark tilltro till att du klarar den.

Det här kan faktiskt adapteras på de flesta uppgifter, kanske vill du springa ett maraton. Analys:
Det känns värdefullt för att du har blivit av med körkortet och behöver kunna springa till jobbet (hehe, skämt åsido, det var lite klurigt för mig att komma på varför det är värdefullt att springa ett maraton, det är ju inte det för mig, kan någon upplysa mig?).
Dina styrkor kan ju då vara en god kondition och ett starkt pannben. Du kan ju förstärka dem genom att löpträna innan själva maratonet. (no shit, sherlock! ^^)
och du kan reflektera över vissa barriärer såsom skoskav och hur du skall hantera detta.

MEN det kan också vara så att du bävar över att städa huset. Oooorkar jag det?
Kanske kan du förstärka dina styrkor med en kopp kaffe och komma över någon barriär t.ex. genom att dela upp huset i olika delar om det känns för stort att städa hela på en gång.
Men viktigast av allt, för mig iallfall, blir den första frågan, varför? Varför är det värdefullt? Som super-allergisk-mot-mycket är städning rätt motiverat hos mig. Hehe.

Jag kan ändå behöva en kopp kaffe innan för att ”stärka mig”. Eller som nu inför nu-jäklar-skall-jag-skriva-klart tentan. För ja, även om det är lättpluggat och intressant (styrkor) kan jag vara lat (barriär) ändå eller lockas av andra roligheter som att klinka på pianot.

Hur gör du?

♥ Med kärlek, Majja

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s