Du behöver inte vara arg.

I går hade vi ”handledning” på jobbet då vi sjukgymnaster tillsammans med en socionom får lära oss, ventilera och diskutera tankar kring bemötande. Det var första gången jag var med på detta igår och temat var ilska. Vi fick lära oss teorier till varför ilska uppstår och vart ilska leder vidare. Och just uttrycket ”du behöver inte vara arg” tog jag med mig från mötet.

Jag tycker att det ligger något väldigt befriande i det. Att du alltid har ett val. DU behöver inte vara ARG. Du har ett val i hur du reagerar.

Grejen med ilska är att den kommer ur negativa känslor; övergivenhet, fara för överlevnad eller bristande kontroll av omgivningen och den leder till frustration och depression. Ett ilsket mönster snurrar dig i en nedåtgående negativ spiral. För när man är irriterad och arg börjar man gärna klura ut katastrof-tankar. Man fokuserar på vad som irriterar en och SJÄLVKLART ökar då dessa irriterande moment i betydelse och tar en större plats. Daaah, såklart. Eftersom vi bara har vårt eget medvetande att befinna oss i så blir ju vår världsupplevelse beroende av vad vi låter ta plats i just det medvetandet.

Enklare uttryckt i ett exempel: om jag är irriterad och har bråttom och skall ta mig genom en rulltrappa tänker jag ibland ”nu kommer någon stanna som en stoppkloss i rulltrappan så att jag inte kommer fram” (för det är irriterande, håller ni inte med?!) och vet ni vad, då händer juuust det. Grejen är ju att det hade antagligen hänt även om jag inte tänkt det, men då hade jag inte lagt märke till det. Alltså jag väljer mitt fokus och med mitt fokusval kommer min tillvaro formas. Detsamma gäller dig. Så hur väljer du?

Det är lättare sagt en gjort, men vet du vad, det är inte så jäkla svårt gjort heller. Ilska är som ett gift, och du har ett val. Och råkar du få det på tungan, spotta ut det. Du är värd bättre.

♥ Med kärlek
Majja

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s