Stäng munnen!

image

Sluta snarka, börja leva?

I går kväll hade en av de härliga friskis ledarna och hälsocoachen, Lotta, (OBS dock att det är jag och fina friskis-anki på bilden ovan) föreläsning om medveten andning. Tankeväckande.

Andningen, som bara finns där. Så självklar. Och så komplicerad med kopplingar till känslor och funktioner i kroppen. Kortfattat kan jag väl säga såhär med en medveten andning får du en bättre cell funktion, energi utvinning, syresättning. Du får helt enkelt mer energi. Genom att andas in genom näsan utnyttjar vi filter och drar inte ner onödiga grejer i lungorna. Som lotta sa, lite som att tillaga kött innan man äter det. Slippa bakterier med mera. Om du snarkar eller har sömn apne föreslog lotta att du kan pröva att tejpa munnen för att andas genom munnen. Du får kanske en bättre sömn och om någon sover bredvid dig får nog denne också det.

Sen en grej som jag tycker är fantastiskt viktig; med en djup och medveten andning blir träningen inte alls lika ansträngande och obehaglig. Efter ett yoga eller pilates pass (jag gillar pilates andningen, in genom näsan och ut henom lätt slutna läppar) där man jobbar med andningen blir man snarare fylld av energi än tömd. Fint.

I dag fick vi praktisera vad vi lärt oss under 10 km tyst pilgrimsvandring. De som ville tejpade munnen. Jag plockade snabbt av tejpen, det är inga problem att hålla munnen tyst och stängd ändå. En fin promenad, mysiga portugisiska hus och apelsin träd längs vägen. Men jag börjar faktiskt längta hem till min granskog i Hallsberg. Hihi!

image

Och i eftermiddag har jag och de starka seniorerna här i Monte Gordon dansat afro på playa plankan i strålande sol med havet som utsikt. Vilken upplevelse! De var helt fantastiska på afro dans, och samma koreografi som fick en tolkning och ett liv av barnen för 2 veckor sen fick ett nytt liv idag när vi dansade oss igenom afro-sagan. Så kul!!

Med kärlek
Majja

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s